Elisabeta Turcu » „Argeșene, puiule”

ELISABETA TURCU JUVERDEANU s-a născut la data de 16 septembrie 1954, în satul Oeştii Pământeni, comuna Corbeni, judeţul Argeş, într-o familie cu şapte copii, fiind una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară românească.

Cele mai cunoscute cântece populare ale Elisabetei Turcu Juverdeanu sunt: „La mulţi ani, măicuţă bună!”, „Lume, dragă lume”, „Neicuţă din Argeşel”, „Militar, milităraş”, „De-acasă când vine dor”, „Două vorbe sfinte”, „Roata vieţii” şi „La alunul înflorit”.

Debutul şi l-a făcut pe scena Căminului Cultural din satul natal, Oeştii Pământeni, în timpul şcolii generale şi al liceului, cu ocazia concursurilor şcolare.

Debutul, pe o scenă cunoscută la nivel naţional, s-a petrecut la vârsta de 19 ani, în timpul Festivalului „Doine şi balade”, la Slatina. După acest eveniment, a fost angajată la Orchestra „Doina Oltului” din Slatina şi a făcut primele filmări pentru televiziune, cu maestrul Paraschiv Oprea. După prima filmare din 1976, cu ocazia „Zilei recoltei”, a urmat o alta, tot la TVR. Un an mai târziu, cucereşte şi radio-ul, cu cântecele: „La alunul înflorit”, „Cântă cucul în zăvoi” şi „Cântă-n codru o turturea”.

După terminarea liceului teoretic din Corbeni, a urmat Şcoala Populară de Artă din Piteşti şi, mai târziu, Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”. A întreprins turnee în mai multe judeţe (Olt, Argeş, Gorj) cu „Doina Oltului”.

Anul 1978, îi aduce două succese de prestigiu: Premiul I la Festivalul „Mugurel de cântec românesc” şi tot acelaşi premiu la Festivalul de folclor „Argeşule, plai cu dor”. Două împliniri artistice, îi aduce şi anul 1979, când îi apare primul disc mic la „Electrecord” şi este angajată prin concurs la Ansamblul „Doina” al Armatei. În anul 1980, lansează primul disc mare la „Electrecord”, intitulat „Argeşule, Argeşelule”, împreună cu orchestra Radio, dirijată de Paraschiv Oprea.

Elisabeta Turcu Juverdeanu a strâns peste 50 de costume complete (fote, ii, poale şi maramă) de sărbătoare sau de lucru, de o mare valoare artistică, la care se adaugă o salbă cu bănuţi de aur, pe care şi-a făcut-o ea, cu dăruire, întru slujirea cântecului muscelean şi argeşean.

În anul 1982, apare la „Electrecord” discul „Neicuţă din Argeşel”, în 1984, discul „Cine trece pe la poartă”, în 1986 apare discul colectiv „Cântece de armată” şi doi ani mai târziu, în 1988, iubitorii muzicii populare se întâlnesc cu Elisabeta Turcu în volumul I din „Cântecul inimii mele”, dirijor Marin Lăutaru şi Orchestra „Doina Argeşului”.

Imediat după Revoluţie, în 1990, ţara întreagă ascultă caseta „Aseară, vântul bătea”, în care se simte mireasma plaiurilor muscelene. Urmează, în 1991, vol. II din „Cântecul inimii mele”, în 1992 CD-ul colectiv cu Ansamblul „Doina”, dirijor Ion Ivanovici, în 1993 – „Să trăiască toată lumea”, casetă + CD, cu orchestra „Doina Argeşului”, dirijor Dorel Manea, care adună romanţe, cântece de petrecere şi piese din folclorul muntenesc. „Cântece de drag şi dor” (CD + casetă) cu hore şi sârbe tot din Muntenia, apar în 1995, pentru ca în 1998 să apară „Lume, dragă lume”, CD + casetă, cu orchestra Radio, dirijor Marin Ghiocel. În 2000, fanii Elisabetei Turcu Juverdeanu se bucură de un CD şi de o casetă colectivă „De la români, pentru români”, unde se regăsesc mari interpreţi din alte zone folclorice.

După anul 2000, apar „Dragostea de noră” şi ‘Cântece religioase”, cu Orchestra „Doina” a Armatei. În 2006, doamna Turcu Juverdeanu închină cu fanii ei „La mulţi ani cu sănătate!” (CD + casetă) împreună cu orchestra „Doina Argeşului”, dirijor Marin Mihalcea.

Repertoriul cuprinde, doine, sârbe, hore, cântece de codru, de cătănie, obiceiuri de nuntă, cântece ciobăneşti, culese de pe meleagurile argeşene, cântece de dor şi dragoste şi frumoase cântece proprii.

Printre interpreţii de muzică populară cei mai cunoscuţi, cu care şi-a intersectat destinul artistic, au fost Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Mioara Velicu, Maria Butaciu, Maria Ciobanu şi Irina Loghin (cu care, de multe ori, a fost confundată).
A participat la numeroase turnee în România, dar şi în Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Rusia, Belgia, Austria, Germania, Turcia, Suedia, Kuweit, Coreea, Iugoslavia,  Afganistan şi Algeria.
A colaborat cu cei mai importanţi realizatori de emisiuni folclorice, cum ar fi: Marioara Murărescu („Tezaur folcloric”), Tudor Vornicu („Album duminical”) sau Elize Stan („O vedetă populară”).


Sursă: Facebook – Elisabeta Turcu Juverdeanu